Успешна година туризма

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће ове године бити остварен рекордан девизни прилив од туризма близу, или преко милијарду евра.

Ова година је била једна од најуспешнијих и рекордних за српски туризам, оценио је Љајић на конференцији за новинаре истичући да је циљ да се и даље у наредном периоду ради на позиционирању Србије као озбиљне туристичке дестинације.

Успешна година туризма

Љајић је у Туристичкој организацији Србије рекао да све што се радило на том плану дало резултате и да ће ове године бити остварен рекордан девизни прилив од туризма близу или преко милијарду евра.

Министар туризма је додао да је у првих десет месеци 2016. остварен број ноћења туриста колико за целу прошлу годину.

„Сви постигнути резултати су подстрек да и даље радимо и остварујемо циљеве и да радимо на брендирању Србије као озбиљне туристичке дестинације“, рекао је Љајић.

Он је подсетио да је недавно усвојена Стратегија развоја туризма за период до 2025. године у којој је дефинисано 10 страних, 1 нови туристички производ и 18 важних туристичких дестинација за стране и домаће туристе.

„Не желимо да она буде списак лепих жеља и од 1. јануара крећемо у њену реализацију“, рекао је Љајић.

Он је навео да је свим постигнутим резултатима у туризму допринело и отварање нових авиолинија националног авиопревозника, а ради се о пет нових дестинација, укључујући и летове ка Њујорку, као и све већи број „lоw cоst“ компанија који довозе путнике на аеродром у Нишу.

„Надамо се да ће се тај тренд наставити и 2017. године“, рекао је Љајић.

Он је навео да је ове године реализовано 77 различитих инфраструктурних пројеката и да су у Србији организовани бројни међународни скупови и манифестације што између осталог, Србију сврстава у сам врх конгресног туризма.

Идуће године, како је казао, у фокусу ће бити Дунав а реализоваће се бројни пројекти. Жеља је да се сваки уложени динар врати туризму. У јануара ће како је најавио, за грађане бити подељено 60.000 ваучера за боравак у неком од туристичких места Србије. Такође ће се наставити и са привлачењем инвеститора који ће градити хотеле у Србији.

„Надам се да ћемо у 2017. години изаћи са рекордним резултатима“, поручио је Љајић.
Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић изјавила је да се нада да ће позитивни резутати бити настављени и 2017. године. Она је подсетила да је ове године број туриста повећан за за 12 одсто.

Како је навела, биће настављене бројне акције које су реализоване током 2016. године али ће се оне интензивније промовисати онлајн путем и преко друштвених мрежа.

Лабовић је подсетила и на истраживање које је реализовано међу страним туристима који су посетили нашу земљу, међу којима је 64 одсто испитаних рекло је да су одабрали да дођу баш у Србију захваљујући неком од видова онлајн кампање.

Око 33 одсто њих се за то определило због, како су рекли, доброг односа цене и квалитета, а 48 одсто је рекло да планира поново да дође.

У 2017. години емитивна тржишта биће Немачка, Русија, Велика Британија, земље бивше Југославије, земље у региону, рекла је Лабовић и додала да се захваљући укидању виза са Кином, очекује велико интересовање и туриста из Кине да посете Србију. Значајно ће бити и тржисте Емирата, као и Ирана, истакла је Лабовић.