Otvoren 51. međunarodni sajam nameštaja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas na Beogradskom sajmu da je srpska industrija nameštaja u prvoj polovini ove godine zabeležila rast proizvodnje i izvoza.

Ljajić je otvarajući 51. međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i 51. međunarodnu izložbu mašina, alata i repromaterijala za obradu drveta istakao da je rast proizvodnje nameštaja u prvoj polovini godine bio 11,6 odsto, dok je izvoz porastao šest odsto i iznosio je više od 100 miliona evra.

On je naveo da je to retko koja privredna grana uspela da zabeleži, osim poljoprivrede, zbog čega domaća industrija nameštaja zaslužuje svaku podršku.

Prema njegovim rečima, prodaja nameštaja u maloprodaji u Srbiji je pala između 20 i 40 odsto, zbog posledica globalne ekonomske krize, nelikvidnosti privrede i nepovoljnih bankarskih kredita.

Industrija nameštaja zbog ekonomske krize prolazi kroz težak period, pa je i broj zaposlenih u toj grani privrede od 2000. godine do danas pao sa 30.000 na 13.000 zaposlenih, naglasio je potpredsednik Vlade.