Љајић: У 2018. ваучери за туристе и подстицаји за туристичке агенције

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да је за доделу 80.000 ваучера за подстицај домаћег туризма у 2018. години опредељено 400 милиона динара.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да је у 2017. години подељено око 91.000 ваучера и да ће, ако буде потребе, и ове године бити опредељена додатна средства за још ваучера.

Најавио је да се ове године поново уводи мера подстицаја туристичким агенцијама у Србији за организовано довођење страних туриста и да је за то намењено 50 милиона динара.

„Желимо да помогнемо домаћим туристичким агенцијама и агенцијама које раде са страним партнерима“, рекао је Љајић.

Објаснио је да та мера предвиђа субвенције од пет до 10 евра по туристи, зависно да ли је организатор путовања или ради са неком од страних агенција.

Циљ те мере је, како је навео, да што више страних туриста дође у Србију.

Подсетио је да претходни пут у 2016. години, када је та мера такође била уведена, та средства нису искоришћена, јер су се агенције жалиле на компликоване процедуре и нагласио да су сада процедуре знатно поједностављене.

„Верујем да ћемо напокон искористити та средства јер смо максимално поједноставили процедуре и да ће се то одразити на већи број долазака страних туриста“, рекао је Љајић.