Ljajić: Dogovor u Briselu otvara put Srbije ka EU

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za agenciju Tanjug da jučerašnji dogovor u Briselu o telekomunikacijama i energetici ne samo da otvara put Srbije ka EU već i pokazuje spremnost Beograda da probleme rešava na obostrano prihvatljiv način.

Govoreći o telekomunikacijama Ljajić je precizirao da se radi o okvirnom sporazumu i da je dobijen ram koji treba popunjavati konkretnim sadržajem, što će morati da učine implementacione grupe koje će biti formirane na osnovu sporazuma.

U svakom slučaju radi se o za nas važnom dogovoru koji ne samo da otvara put Srbije ka EU, već i pokazuje da bez Srbije ovaj problem ni na koji način ne može da bude rešen iako je bilo pokušaja Prištine da bez aktivne participacije Srbije dobije pozivni broj i reši mnoga druga pitanja u oblasti telekomunikacija, rekao je Ljajić.

On je naveo da su se obe strane sporazumom obavezale da poštuju principe i standarde Međunarodne unije za telekomunikacije.

Ljajić je objasnio da to znači da Srbija u tome ima ne samo aktivnu već i odlučujuću ulogu, da se do 2015. godine ovim sporazumom ništa praktično ne menja na samom terenu, da će Telekom moći nesmetano da funkcioniše bez straha da će mu repetitor ili bazne stanice biti uništene kao što se to desilo 2010. godine.

Drugim rečima, legalizovano je postojeće stanje kada se radi o mobilnoj telefoniji Telekoma na KiM, rekao je on i ukazao da će se za svih 27 baznih stanica dobiti dozvole za nesmetano funkcionisanje, da će za dve godine Telekom učestvovati na tenderu za mobilnu telefoniju i da sporazum predviđa da Telekom dobija punu licencu za fiksnu telefoniju.

U svakom slučaju mi smo i ovim sporazumom pokazali spremnost da probleme rešavamo na način koji će biti obostrano prihvatljiv. Jasno smo postavili crvene linije ispod kojih nećemo ići i zato smo se protivili stavu da u tekstu sporazuma bude naglašeno da će taj jedinstveni broj biti i jedini broj koji će biti korišćen, rekao je Ljajić.

On je precizirao da se Beograd protivio terminu jedinstven i da je na kraju Priština od toga odustala, što ostavlja mogućnost operaterima da svi ti pozivi budu tretirani kao lokalni što je u interesu i operatera i korisnika mobilne telefonije na Kosovu.

Ljajić smatra da više nema dileme da je Srbija širom otvorila vrata početku pregovora sa EU najkasnije u januaru i ističe da je postizanje dogovora o telekomuniikacijama i energetici važna karika na putu ka EU.

Video link – Tanjug