Jačanje ekonomske saradnje sa Bosnom i Hercegovinom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Na sastanku, na kojem je bilo reči o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje, ministi su konstatovali da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmena između dve zemlje u iznosu od 1 milijarde i 726 miliona evra, od čega je izvoz Srbije u BiH iznosio 1 milijardu i 210 miliona evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra.

Ljajić i Šarović su postigli saglasnost o tome da je zajednički cilj dostizanje blizu 2 milijarde evra robne razmene u 2018. godini, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri meseca zasedati zajednička komisija. Prva sednica pomenute komisije biće održana krajem ovog meseca.

Bilo je reči i o saradnji u oblasti turizma. Zaključeno je da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obe zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dve zemlje u ovom delu Evrope koje imaju bezvizni režim sa NR Kinom.

Ministri su, takođe, odlučili da Srbija i BiH ubuduće nastupaju sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje.