Јачање економске сарадње са Босном и Херцеговином

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је данас у Београду са потпредседником Савета министара и министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем.

На састанку, на којем је било речи о даљем унапређењу економско-трговинске сарадње, министи су констатовали да је у 2017. години остварена рекордна робна размена између две земље у износу од 1 милијарде и 726 милиона евра, од чега је извоз Србије у БиХ износио 1 милијарду и 210 милиона евра, док је из БиХ у Србију извезено робе у износу од 516 милиона евра.

Љајић и Шаровић су постигли сагласност о томе да је заједнички циљ достизање близу 2 милијарде евра робне размене у 2018. години, а предуслов за то је даље укидање ванцаринских баријера између две земље.

На састанку је констатовано да постоје још четири ванцаринске баријере које би требало да се уклоне, па ће у циљу њиховог отклањања свака три месеца заседати заједничка комисија. Прва седница поменуте комисије биће одржана крајем овог месеца.

Било је речи и о сарадњи у области туризма. Закључено је да је кинеско тржиште од приоритетног значаја за обе земље, узимајући у обзир да су Србија и БиХ једине две земље у овом делу Европе које имају безвизни режим са НР Кином.

Министри су, такође, одлучили да Србија и БиХ убудуће наступају са заједничким туристичким производом на кинеском тржишту, у циљу привлачења што већег броја туриста из те земље.