Циљ рекордна посета домаћих и страних туриста

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је у Чачку да је од почетка године број домаћих туриста повећан је за 15 одсто и да нам је циљ да одржимо тај тренд до краја године и забележимо рекордну посету како домаћих, тако и страних туриста.

Он је, приликом посете промотивном каравану „Моја Србија“ на Градском тргу, истакао да Влада Србије са пет милиона евра субвенционише оне грађане који се одлуче да летују или бар део свог одмора проведу на некој од домаћих туристичких дестинација.

„Данас је дефинитивно завршен конкурс за пријављивање домаћих угоститеља и хотелијера и тај број износи тачно 243 заинтересована хотела, апартмана, специјализованих болница за рехабилитацију и бања“, рекао је Љајић.

Он је додао да међу пријављенима има и домаће радиности, сеоских туристичких домаћинстава, као и приватног индивидуалног смештаја.

Овај број пријава је изнад свих наших очекивања и верујем да ће интересовање грађана од понедељка, када почиње пријављивање за коришћење ваучера, бити велико, напоменуо је министар.

Грађани ће, како је додао, моћи да се пријаве на свим шалтерима пошта Србије, довољно је да поднесу неопходну документацију, а ваучере ће добијати на кућне адресе.

Љајић је истакао да се ради о персонализованим ваучерима, па је самим тим могућност злоупотребе сведена на минимум.

Према његовим речима, од данас креће још интензивнија кампања како би обавестили грађане на који начин могу да користе ваучере.

„Поред објављеног списка од 243 објекта на сајту министарства грађани ће моћи да се информишу како и где могу да се пријаве, као и шта је неопходно од потребне документације“, рекао је министар.
Љајић је рекао да пријављивање траје 10 дана, а ваучери ће моћи да се користе до 20. новембра текуће године.

„Средства су обезбеђена и одмах након добијања ваучера од угоститеља уплате ће им бити извршене“, објаснио је Љајић.

Он је подсетио да постоји пет категорија грађана који имају права на корисћење ваучера, а то су пензионери, запослени чија је плата мања од 60.000 динара, сви незапослени, примаоци туђе неге и помоћи и ратни војни инвалиди.

Директорка Туристичке организације Србије Горадна Пламенац рекла је да се караваном „Моја Србија“ земља представља у најбољем могућем светлу, грађанима се приближавају природни елементи, културно историјска наслеђа, а циљ је да се људи инспиришу да проведу бар по неки дан одмора у нашој земљи.

„Сигурна сам да је ово идеална прилика да се упознамо са својом земљом, традицијом, гостопримством и свим атракцијама које овај караван представља“, рекла је она.

Пламенац је додала да у Чачку очекује да ће се грађани овог града и околних туристичких организација представити на прави начин и на себи својствен начин позвати све наше сународнике да на својм путовањима кроз домовину посете и овај део земље.