О правима потрошача са студентима Правног факултета у Београду

Помоћник министар за заштиту потрошача Весна Новаковић рекла је, на стручном скупу о заштити потрошача, одржаном на Правном факултету у Београду, да је тема овогодишњег Светског дана потрошача изгрдања дигиталног тржишта и јачање поверења потрошача у електронске процесе који се на том тржишту одвијају.
Она је казала да ће ове недеље у читавом свету бити одржано на стотине манифестација са циљем да се премости јаз и успостави пуно поверење између потрошача, са једне стране, и осталих учесника дигиталног тржишта, са друге стране.

Србија у том смислу није изузетак и електронско тржиште је прошле године значајно напредовало, изјавила је Новаковић и додала да је све више интернет трговаца али и интернет потрошача који су свесни својих права и механизама за њихову заштиту.

Весна Новаковић је истакла да је од почетка примене Закона о заштити потрошача највећи успех постигнут у заштити колективног интереса потрошача. Она је казала да су удружења за заштиту потрошача препознала значај тог инструмента заштите подносећи захтеве и иницијативе за покретање поступака заштите у свим случајевима у којима препознају повреду колективног интереса потрошача.

Члан Преговарачког тима Републике Србије задужен за поглавље 28- Заштита потрошача и заштита здравља Небојша Лазаревић рекао је да је значајно да у тој области немамо прелазна мерила за отварање поглавља.
Продекан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Добросав Миловановић истакао је ваажност проналажења баланса између правних акате у земљама Европске уније и оних који треба да се прилагоде Србији.