• Почетна > Саопштења и најаве > Саопштења > За реконструкцију тврђаве Рам 1,1 милион евра
  • За реконструкцију тврђаве Рам 1,1 милион евра

    Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас обилазећи радове на реконструкцији тврђаве Рам код Великог Градишта да ће у њену реконструкцију бити уложено више од 1,1 милион евра.

    Он је казао да 600 година ништа није учињено да се тврђава реконструише, а да су сада радови на реконструкцији у току захваљући Турској агенцији за међународну сарадњу и координацију (ТИКА).

    „Од 2013. године до тренутка када ће пројекат да буде завршен биће уложено више од 1.100.000 евра и то су значајна средства која ће омогућити да ова тврђава буде место које ће обилазити домаћи и страни туристи“, рекао је Љајић.

    Он је додао да ће се реконструкцијом Рамске тврђаве обогати туристичка понуду не само Великог Градишта већ неколико локалних самоуправа, а пре свега Голубца и Пожаревца.

    Према његовим речима, циљ је да имамо културну туристичку руту коју ћемо понудити домаћим и иностраним туристима која ће подразумевати обилазак Виминацијума, Рамске и Голубачке тврђаве.

    Потпредседник Љајић је подсетио и да је Голубачка тврђава, такође, у фази реконструкције и додао да су прошле недеље одобрена додатна средства од стране фондова ЕУ из ИПА пројекта 2016. године која ће омогућити да у потпуности буде реконструисана.

    За реконструкцију тврђаве Рам 1,1 милион евра

    Он је казао да је циљ да се повећа број туриста у Великом Градишту за 20 одсто одмах након што тврђава буде завршена.

    Како каже, након тога и после додатних улогања и инвестиција које ћемо имати у овом делу земљу циљ је да тај проценат и раст броја туриста буде и до 30 одсто.

    „Надамо се да ће то пуно значити за економски развој Великог Градишта и читавог овог региона”, рекао је Љајић додајући да ће изградњом спортског кампа на Сребрном језеру Велико Градиште имати пуно тога да понуди не само у области културно историјских локалитета већ и различитих спортских садржаја.

    Он је истакао да у Србији има око 200 локалитета са остацима тврђава и утврђених градова, од којих је седам на Дунаву.

    „Дунав је један од три наша најзначајнија туристичка ресурса. До сада потенцијал Дунава није био искоришћен, а са овим што радимо ћемо комплетирати туристичку понуду Доњег Подунавља“ казао је Љајић и додао да ће то бити значајан туристички ресурс Србије.

    Турски амбасадор у Републици Србији Танжу Билгич рекао је да је важно да се наставља изградња мостова сарадње између Србије и Турске.

    Он је навео да је агенција ТИКА важан чинилац у томе јер финансира многе пројекте у Србији, а ово је један, можда, од највећих.

    „Ова тврђава је посебно битна за турску историју и то је један од разлога због којих је изабрана“, рекао је Билгич додајући да је реч о великом пројекту чији је циљ унапређење туристичке понуде овог региона.

    Он је навео да је Туриска задовољна што у томе може да помогне, наводећи да је следећи степеник, након реконструкције, долазак још више туристичких гостију из Турске, али и других земаља.

    „Већ имамо увећано присуство туриста из Турске у Београду и Новом Саду и ево нове локације за њих”, рекао је Билгич.

    Коордиинатор Турске агенцији за међународну сарадњу и координацију за Србију Мехмед Бајрак рекао је да радови на Рамској тврђави датирају још од 2013. године када су започети радови на осветљењу.

    „Након тога у сарадњи са општином и Заводом за заштиту културе урађен је пројекат рестаурације Рамске тврђаве и ове године смо почели званично са радовима рестаурације“, рекао је Бајрак додајући да је предвођено да се пројекат заврши 2018. године.