Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Hrvatske

U Zagrebu je održano prvo konstitutivno zasedanje Zajedničkog odbora za sprovođenje i podsticanje ekonomske saradnje između Republike Srbije i Republike Hrvatske, po osnovu Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dve zemlje, potpisanog 24. juna 2009. godine u Zagrebu, koji je stupio na snagu ulaskom Republike Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013.godine.

U svojstvu kopredsednika Zajedničkog odbora, delegacije su predvodili Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Nataša Mikuš Žigman, državna sekretarka u Ministarstvu privrede, preduzetništva i zanatstva Republike Hrvatske. Na zasedanju, na kome se razmatrala dosadašnja saradnja u različitim oblastima, potvrđeno je opredeljenje obe zemlje za dalje unapređenje ekonomskih veza i jačanje saradnje u oblastima od obostranog interesa, naročito: trgovine, industrije, energetike, saobraćaja, poljoprivrede, turizma, kao i međukomorske i razvojne saradnje.

Tokom zasedanja razmatrana su privredna kretanja u obe zemlje, sa posebnim osvrtom na bilateralnu ekonomsku saradnju. Konstatovano je kontinuirano povećanje trgovinske razmene, koja je u prošloj, 2017. godini, prvi put iznosila preko jedne milijarde evra, što je Republiku Hrvatsku svrstalo na 10. mesto spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije. Istovremeno, Republika Srbija predstavljala je 7. spoljnotrgovinskog partnera Republike Srbije.

Na kraju zasedanja kopredsednici Zajedničkog odbora, Stevan Nikčević i Nataša Mikuš Žigman, potpisali su Protokol sa prvog konstitutivnog zasedanja Zajedničkog odbora za sprovođenje i podsticanje ekonomske saradnje između Republike Srbije i Republike Hrvatske.