Узлазни тренд Србије и Руске федерације у области туризма

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо је, на другом састанку Радне групе за туризам Србије и Руске Федерације, изјавила да је Србија у 2016. години забележила пораст броја руских туриста захваљујући пре свега добрим укупним односима две земље.

Приликом сусрета две делегације, који је одржан током управо завршеног 24. Међународног сајма туризма и путовања у Москви, констатовано је да су до сада остварене све планиране активности у складу са усвојеним Планом заједничких активности за период 2016-2018. године и да сарадња Србије и Руске федерације у области туризма последњих година бележи узлазни тренд.

Узлазни тренд Србије и Руске федерације у области туризма

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић је представила досадашње резултате и план Туристичке организације Србије за руско тржиште у 2017. години, уз истицање да је подршка руских званичника изузетно значајна за остваривање постављених циљева за освајање овог тржишта.

Две стране су се договориле о конкретним корацима када је реч о културно-тематским рутама како би заједнички производ посвећен православном културном наслеђу био сертификован од стране Савета Европе.

Постигнут је и договор Међународне руске академије за туризам из Москве и ТО Златибор о доласку руских студената на праксу у најпознатију целогодишњу дестинацију у Србији, а говорило се и о подстицању размене и сарадње спортских клубова.

Русија је ове године први пут учествовала на Сајму туризма у Београду, а своје учешће су потврдили и за наредну годину, када ће се у Београду одржати јубиларни 40. Међународни Сајам туризма.

У Србији је током 2016. године евидентирано 43.916 долазака туриста из Русије чиме је забележен пораст од 5,5 одсто у односу на број туриста у 2015. години.