Уједињени за бољи и безбеднији интернет

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије, Татјана Матић, најавила је да ће Национални контакт центар за безбедност деце на интернету почети са радом 27. фебруара.

На конференцији поводом Дана безбедног интернета, у Научно-технолошком парку Београд, Матић је истакла да ће у раду центра којим ће координирати Министарство трговине, туризма и телекомуникација, учествовати и Министарство унутрашњих послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику, као и Републичко јавно тужилаштво.

Уједињени за бољи и безбеднији интернет

Државни секретар је истакла и значај сарадње са цивилним сектором, подсетивши да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација за ову годину подржало 71 пројекат за развој информационог друштва, од тога 20 на тему безбедност деце на интернету.

„Програми које ове организације спроводе и подаци до којих долазе су нама изузетно драгоцени. Ових дана су две организације и медијски представиле своје пројекте, Фондација „Тијана Јурић“ и Центар за унапређење културе живота и рада – ЖИР“, где смо могли да чујемо и да је сваки трећи основац жртва електронског насиља, да је свака четврта девојчица спремна да се види са особом коју је упознала преко интернета, као и да је само 12 одсто средњошколаца упознато са ризицима коришћења интернета“, упозорила је Татјана Матић.

„Ови забрињавајући подаци за нас представљају додатни разлог да наставимо са заједничким напорима за побољшање безбедности и заштите деце на интернету, уз развој њихове дигиталне писмености. Није довољно да имају информатику у школама, већ и да наставни програм из тог предмета буде у складу са потребама савременог времена“, закључила је државни секретар.

На свечаном отварању конференције говориле су и Снежана Марковић, саветница за информационо комуникационе технологије у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Гордана Даниловић Грковић, директорка Научно-технолошког центра Београд.

Конференција поводом Међународног дана безбедног интернета, 7. фебруара, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, уз сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, окупила је представнике државне управе који су укључени у покретање Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и невладине организације чији су пројекти одобрени на Јавном конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација за доделу средстава за програме за развој информационог друштва.

Учесници су представили програме и активности за побољшање безбедности деце на интернету и развој дигиталне писмености, у складу са овогодишњом поруком за Дан безбедног интернета – „Будите промена: уједините се за бољи интернет“, а представљена је и медијска кампања за безбедност деце на интернету.

Овом приликом одржана су три панела на теме: „Национални контакт центар за безбедност деце на интернету – институционална платформа за подизање нивоа заштите и безбедности деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија“, „Едукативно и превентивно деловање у области заштите и безбедности деце на интернету кроз видео формат као средство домашаја великог броја деце, родитеља и наставника: Грађанске иницијативе и медијске акције“, и „Непосредна едукација и подизање дигиталних компетенција за јачање дигиталне безбедносне културе и активног и креативног коришћења информационо-комуникационих технологија: Грађанске иницијативе и умрежавања“.