Створимо бољи интернет заједно

Учинити Интернет местом које је у исто време безбедно и интересантно за децу, охрабрити их и заштитити, само су неки од главних приоритета за све нас, рекла је државна секретарка Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић на дебати поводом Дана безбедног интернета (Safer Internet Day) у Дому Народне скупштине.

Дигитално окружење развија се великом и незаустављивом брзином – деца која у Европи имају приступ интернету и почињу са активним коришћењем технологије, у просеку имају седам година, док 38% деце од 9 до 12 година старости имају профил на некој од друштвених мрежа, упркос старосним ограничењима, напоменула је Матић.

Она је такође истакла да више од 30% деце приступа мрежи са свог мобилног телефона и додала да је организовањем на десетине „Кликни безбедно“ трибина годишње, Министарство успело да подигне ниво информисаности, дигиталне писмености, знања и одговорности у погледу коришћења технологија и интернета у Србији.

Матић је током отворене дебате са преко 120 ученика и наставника из 19 основиних школа широм Србије, позвала све на активну и континуирану промоцију безбедније и одговорније употребе информационо-комуникационих технологија.

Нове промене доносе нове могућности и изазове за све нас, а како би смо дошли до конкретних идеја и предлога, потребно је да сви буду укључени у овај процес, државни органи, невладине организације, школе и појединци, рекла је државна секретарка.

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Центар за безбедни Интернет Србија обележавају Међународни Дан безбедног интернета са циљем стварања основа на којима ће интернет бити место безбедности, приватности и сигурности за све: посебно за децу и младе.

Safer Internet Day се прославља у преко 100 земаља широм света, укључујући и Србију која је на овом пољу активна од 2008. године са пројектом „Кликни безбедно“.

Дан безбедног интернета обележава се сваког другог уторка у фебруару широм света, а слоган овогодишњег дана је “Створимо бољи Интернет заједно”.