Српски туризам има амбициозне планове

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо изјавила је, гостујући на РТС, да је за првих месец дана поднето 57 одсто више пријава грађана за коришћење ваучера у односу на исти период прошле године.

,,Овогодишњу акцију смо почели 1. јануара, како смо и обећали. Од тада па до данас се пријавило 3.900 грађана за субвенцинисано коришћење годишњег одмора уз помоћ ваучера. Грађани могу да се пријављују до 15. октобра, а до 20. новембра могу да их искористе”, изјавила је помоћник министра.

Пинџо је рекла да је тренутно грађанима на располагању 375 угоститељских објеката у којима могу да реализују своје ваучере. ,,Разнолика је структура пријављених угоститеља. Од кампова, до најлуксузнијих наших хотела, приватних соба, апартмана. Листа угоститељских објеката се ажурира свакога петка и угоститељи могу да се пријављују до краја акције”, објаснила је она.

Говорећи о најтраженијим дестинацијама, Пинџо је изјавила да су Врњачка бања, Пролом бања, Сокобања, Бања Кањижа, Бања Ковиљача, Златибор, Копаоник, Дивчибаре и Тара етаблиране туристичке дестинације за које су грађани најзаинтересованији.

Пинџо је истакла и да је 2016. година била рекордна за српски туризам када је остварено преко 7 милиона ноћења и 2,7 милиона долазака.

,,Број страних туриста у Србији годишње расте за 13 одсто, а тренутно их највише има у нашим планинским али и бањским центрима. Јесмо тржиште које највише привлачи околне земље али највећи пораст туриста имамо из Турске, Бугарске, Немачке, Кине. То нам је изузетно важно због недавно донешене визне либелизације са Кином, најављене авио линије али и наше иницијативе за креирање заједничког производа за далека тржишта са земљама у окружењу.

Говорећи о плановима у 2017. години, Пинџо је најавила да српски туризам има амбициозне планове и да се заједно са нашом националном авио компанијом ради на привлачењу туриста из САД, Руске Федерације и Кине.

Помоћница министра је подсетила да су тренутно актуелна два конкурса, за доделу субвенција и дотација за пројекте развоја туризма и доделу кредитних средстава за подстицање квалитета туристичке понуде. ,,Приликом доделе средстава, Министарство ће се трудити да одобрава оне пројекте који су у складу са нашим стратешким циљем, односно који су усклађени са недавно усвојеном Стратегијом развоја туризма РС, нарочито када је реч о дестинацијама”, закључила је Пинџо.