• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Srbija na dobrom putu digitalne transformacije društva
 • Srbija na dobrom putu digitalne transformacije društva

  „Srbija se kreće u dobrom pravcu kada je reč o digitalnoj transformaciji društva, a pored donošenja novih zakona i njihove uspešne implementacije, važna je i politička volja da se ovaj proces ubrza“, zaključeno je na sastanku predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, na kojem je učestvovala državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, u okviru Bled Strategic Foruma – “New Reality”, koji se održava 4. 5. septembra na Bledu, u Sloveniji.

  Na skupu pod nazivom “Digital Lunch”, na kojem je učestvovao i ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Branko Ružić, predstavljen je napredak Republike Srbije u okviru pravne regulative, ulaganja u telekomunikacionu infrastrukturu i unapređenja digitalnih kompetencija.

  Srbija na dobrom putu digitalne transformacije društva

  Bilo je reči i o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, i njegova implementacija je viđena kao ključna za ubrzani razvoj digitalne ekonomije i savremene elektronske uprave.

  Takođe, predstavnici Srbije upoznali su kolege iz regiona o napretku u sferi informacione bezbednosti, sa posebnim osvrtom na rad Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

  Sastankom je predsedavao pomoćnik premijera i ministar javne uprave Republike Slovenije, Boris Koprivnikar, povodom početka predsedavanja Slovenije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooporation Process).

  Dogovoreno je da sledeći „Digital Lunch“ bude održan u Beogradu.