Србија на добром путу дигиталне трансформације друштва

„Србија се креће у добром правцу када је реч о дигиталној трансформацији друштва, а поред доношења нових закона и њихове успешне имплементације, важна је и политичка воља да се овај процес убрза“, закључено је на састанку представника земаља југоисточне Европе, на којем је учествовала државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, у оквиру Bled Strategic Foruma – “New Reality”, који се одржава 4. 5. септембра на Бледу, у Словенији.

На скупу под називом “Digital Lunch”, на којем је учествовао и министар државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Бранко Ружић, представљен је напредак Републике Србије у оквиру правне регулативе, улагања у телекомуникациону инфраструктуру и унапређења дигиталних компетенција.

Србија на добром путу дигиталне трансформације друштва

Било је речи и о Нацрту закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења, и његова имплементација је виђена као кључна за убрзани развој дигиталне економије и савремене електронске управе.

Такође, представници Србије упознали су колеге из региона о напретку у сфери информационе безбедности, са посебним освртом на рад Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Састанком је председавао помоћник премијера и министар јавне управе Републике Словеније, Борис Копривникар, поводом почетка председавања Словеније Процесом сарадње у југоисточној Европи (South-East European Cooporation Process).

Договорено је да следећи „Digital Lunch“ буде одржан у Београду.