Sporazum o romingu potvrda da je Srbija posvećena razvoju digitalne ekonomije

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na drugom Digitalnom samitu koji je danas počeo u Beogradu, da je Srbija regionalni lider u procesu digitalizacije i evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Ona je pozdravila današnje zaključivanje regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga na teritoriji Zapadnog Balkana, kao i bilateralnog Sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o međusobnom priznavanju elektronskih usluga od poverenja, koje je u ime Republike Srbije potpisao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Sporazum o romingu potvrda da je Srbija posvećena razvoju digitalne ekonomije

„Posvećenost Srbije razvoju digitalne ekonomije i primeni evropskih standarda u uređenju digitalnog društva, potvrđena je potpisivanjem Sporazuma o romingu uprkos političkim preprekama. Ovakva odluka označava spremnost Vlade Srbije da fokus u političkom delovanju ostane na ekonomskom progresu i dobrobiti građana Republike Srbije“, istakla je državna sekretarka.

Na ministarskom panelu prvog dana Digitalnog samita u Palati Srbija, Matić je ukazala na značaj razvoja digitalnih veština, što je i jedna od centralnih tema samita. Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Strategiju razvoja digitalnih veština, koja će omogućiti svim građanima Srbije da se uključe u digitalnu transformaciju društva i privrede i ostvare maksimalnu korist od tehnološkog progresa.

Matić je takođe učestvovala na ministarskom radnom doručku koji je održan na poziv generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu, uz učešće evropske Komesarke za digitalno društvo i ekonomiju, Marije Gabrijel, na kojem se razgovaralo o primeni Sporazuma o romingu.

Matić je povodom potpisivanja bilateralnog Sporazuma sa Crnom Gorom o međusobnom priznavanju elektronskih usluga od poverenja, naglasila da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu izvan EU koja potpisuje ovakav tip sporazuma.

Sporazum o romingu potvrda da je Srbija posvećena razvoju digitalne ekonomije

„Sporazum će praktično doneti koristi i građanima i privrednicima i državama, budući da će se sada priznavati kvalifikovani elektronski potpisi u obe zemlje, odnosno biće moguće prekogranično elektronsko poslovanje i korišćenje onlajn usluga“, objasnila je državna sekretarka i najavila da je u planu potpisivanje takvog sporazuma i sa Severnom Makedonijom.

Dvodnevni Digitalni samit u Beogradu, koji je danas svečano otvorila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, okuplja ministre i druge čelnike informacionog društva i digitalne agende regiona, predstavnike Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, i predstavlja simbol regionalnog povezivanja na planu digitalizacije.