Следеће године 20 милиона динара за заштиту потрошача

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас приликом обиласка домаћег трговачког ланца ДИС у Панчеву, а поводом Светског дана заштите потрошача, да ће следеће године бити издвојено 20 милиона динара за организације за заштиту потрошача.

„Прошле године смо имали 16.400 примедби на нивоу целе Србије што је за 1.900 више него годину дана раније што нам говори да су потрошачи боље информисани“, сматра Љајић.

Следеће године 20 милиона динара за заштиту потрошача

Министар је подсетио да је у ранијем периоду у Србији било пет организација које су се бавиле заштитом потрошача, а да их сада има седам, што, како је рекао, повећава могућност пријављивања неправилности.

Највећи број приговора, 20 одсто, односио се на одећу и обућу, 12 одсто на мобилне телефоне, седам одсто на рачунаре, шест на белу технику и четири одсто на намештај, телевизоре и остало, навео је Љајић.
„У 2018. години ускладићемо Закон о потрошачима, који је већ у 95 одсто усклађен са европским тако што ћемо унети две нове директиве“, навео је Љајић.

Подсетио је да је држава ове године издвојила 15 милиона динара за организације које се баве заштитом потрошача, што је, како сматра значајно унапређење у тој области.