• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Saradnja sa Slovenijom značajna na evropskom putu Srbije
 • Saradnja sa Slovenijom značajna na evropskom putu Srbije

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, istakla je značaj saradnje između Srbije i Slovenije na polju spoljnotrgovinske razmene, privrede i telekomunikacija, na sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova, Iztokom Mirošičem, u okviru Bled Strategic Foruma – “New Reality”.

  Ona je naglasila da je u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, Slovenija ne samo velika podrška Srbiji, već i uspešan primer u mnogim oblastima za proces usaglašavanja srpske regulative sa evropskim zakonodavstvom.

  Saradnja sa Slovenijom značajna na evropskom putu Srbije

  Kao primer, državni sekretar navela je saradnju na planu unapređenja inspekcijskog nadzora u oblasti turizma, koji se izrađuje prema slovenačkom modelu.

  Matić je podsetila da opredeljenje Vlade Srbije, na čelu sa predsednicom Anom Brnabić, ostaje Evropske Unija, izrazivši nadu da će Slovenija i dalje pružati podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

  Slovenački državni sekretar Iztok Mirošič, naveo je da će Republika Slovenija podržati otvaranje novih evropskih poglavlja.

  On je bio zainteresovan da čuje kojim tempom se kreće proces privatizacije, posebno u svetlu reforme javnih preduzeća, kao i za primenu Sporazuma o sukcesiji na osnovu reciprociteta.