Презентације о заштити деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су од почетка школске године у организацији тог Министарства одржане презентације о заштити на интернету за преко 2000 ученика петих, шестих и седмих разреда, као и за око 600 родитеља.

Презентације о заштити деце на интернету

Она је навела да су едукатори Националног контакт центра током претходна два месеца посетили школе у 20 градова у Србији и том приликом држали презентације ђацима и родитељима о опасностима на интернету и превенцији и заштити од злоупотреба нових технологија.

„Центар од свог оснивања у фебруару ове године представља јединствено место за пријаву нелегалних и узнемирујућих садржаја и комуникације на интернету и до сада је имао око 3500 позива и пријава. Истовремено, функционише као саветодавни центар из којег се путем телефона и дигиталних канала пружају информације и савети о безбедном коришћењу интернета. Представници центра такође посећују и школе како би остварили непосредну комуникацију са децом и родитељима и на тај начин им указали на потенцијалне опасности и облике ризичног понашања онлајн“, објаснила је Матић.

Презентације о заштити деце на интернету

Државни секретар је подсетила да је Национални контакт центар за безбедност деце на интернету почео са спровођењем едукације крајем прошле школске године када су предавања одржана у највећим школама у свим београдским општинама, као и да је до краја године планирана едукација у још 14 школа у Србији.

Сви грађани могу се обратити контакт центру за информације, савете или пријаве у вези са злоупотребама нових технологија, бесплатним позивом на број телефона 19833 или преко дигиталне платформе www.pametnoibezbedno.gov.rs .