• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Popularizacija programiranja među mladima
 • Popularizacija programiranja među mladima

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učesnicima međunarodnog takmičenja učenika u programiranju „Babl kap“ u Domu omladine, da neguju svoje znanje i talenat kako bi iskoristili prednosti koje donosi stručnost u oblasti informacionih tehnologija.

  Popularizacija programiranja među mladima

  Ona je čestitala organizatorima iz Razvojnog centra Majkrosoft Srbija, na jubilarnom, desetom takmičenju, koje se održava od 2008. godine, ističući značaj popularizacije programiranja među mladima.

  „U prethodnom periodu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je ovu i mnoge druge inicijative za podizanje nivoa znanja iz oblasti programiranja, informatike, matematike, u susret modernizaciji obrazovanja i uvođenju informatike i računarstva kao obaveznog predmeta“, podsetila je državni sekretar, pozdravljajući i prisutne iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matematičke gimnazije, Fondacije Petlja i druge predstavnike institucija i organizacija sa kojim je Ministarstvo sarađivalo na ovom polju.

  „Sa novim nastavnim programom od ove školske godine, naši đaci će konačno izučavati informatiku, i na taj način imati šansu da budu globalno konkurentniji. Započeli smo put ka savremenom obrazovanju i očekujemo da će nove generacije iznedriti još više mladih zainteresovanih za programiranje i IT“, dodala je Matić.

  Popularizacija programiranja među mladima

  Ona je podsetila da je sa kompanijom Majkrosoft Ministarstvo partner na projektu „Konektiviti“ koji je upravo završen, u okviru kojih je 40 škola u Srbiji u ruralnim područjima dobilo vaj-faj, kao i na kampanji za promociju novih tehnologija i njihovu bezbednu upotrebu – „IT karavan“, koja je sprovedena u osnovnim školama dve godine za redom.

  Prilikom svečanog otvaranja takmičenja u programiranju „Babl kap“, na kojem ove godine učestvuju 22 tima iz zemlje i inostranstva, predstavljeni su multimedijalni priručnici za programiranje za osnovce, koji su izrađeni u okviru inicijative „Programiraj!“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.