Популаризација програмирања међу младима

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је учесницима међународног такмичења ученика у програмирању „Бабл кап“ у Дому омладине, да негују своје знање и таленат како би искористили предности које доноси стручност у области информационих технологија.

Популаризација програмирања међу младима

Она је честитала организаторима из Развојног центра Мајкрософт Србија, на јубиларном, десетом такмичењу, које се одржава од 2008. године, истичући значај популаризације програмирања међу младима.

„У претходном периоду Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је ову и многе друге иницијативе за подизање нивоа знања из области програмирања, информатике, математике, у сусрет модернизацији образовања и увођењу информатике и рачунарства као обавезног предмета“, подсетила је државни секретар, поздрављајући и присутне из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Математичке гимназије, Фондације Петља и друге представнике институција и организација са којим је Министарство сарађивало на овом пољу.

„Са новим наставним програмом од ове школске године, наши ђаци ће коначно изучавати информатику, и на тај начин имати шансу да буду глобално конкурентнији. Започели смо пут ка савременом образовању и очекујемо да ће нове генерације изнедрити још више младих заинтересованих за програмирање и ИТ“, додала је Матић.

Популаризација програмирања међу младима

Она је подсетила да је са компанијом Мајкрософт Министарство партнер на пројекту „Конективити“ који је управо завршен, у оквиру којих је 40 школа у Србији у руралним подручјима добило вај-фај, као и на кампањи за промоцију нових технологија и њихову безбедну употребу – „ИТ караван“, која је спроведена у основним школама две године за редом.

Приликом свечаног отварања такмичења у програмирању „Бабл кап“, на којем ове године учествују 22 тима из земље и иностранства, представљени су мултимедијални приручници за програмирање за основце, који су израђени у оквиру иницијативе „Програмирај!“, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација.