Подршка за маме програмерке

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на конференцији за медије у Клубу посланика, на којој је представљен пројекат „Мама програмира“, Центра за маме, да је интересовање које је овај пројекат изазвао, са скоро 800 пријава за курсеве програмирања, још једном потврдило потребу за доквалификацију и преквалификацију жена у ИТ сектор.

„Према истраживањима у ИКТ-у у Србији жене данас узимају свега 18% учешћа, док је на глобалном нивоу тај проценат 26, такође далеко од жељеног. Мотивација за веће укључивање у област нових технологија, мора да почне већ од раног узраста, али исто тако, потребно је и пребродити период недостатка формално образованих програмера, кроз неформално образовање. Нарочито када имамо у виду недостатак кадрова у нашој најперспективнијој индустрији“, истакла је Татјана Матић.

Она је подсетила да Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи посебне иницијативе у оквиру програма за развој информационог друштва, које за циљ имају веће учешће жена у новим технологијама, не само у програмерској делатности као основној, већ и као допуни предузетничком послу, или било којем занимању или интересовању.

Државни секретар је у оквиру ових иницијатива, поред програма обука и преквалификације жена за подизање компетенција у програмирању, навела и међународну манифестацију „Дан девојака у ИКТ-у“, коју је Република Србија иницирала, која се ове године обележава 27. априла.

Пројекат „Мама програмира“ је први онлајн курс програмирања за маме у Србији, и подржан је у оквиру Јавног конкурса за доделу средстава за програме у области развоја информационог друштва у Републици Србији, у области „обука и преквалификације жена за подизање компетенција у програмирању“.