Почео Фиш фест у Београду

Потпредседник Владе Републике Србијe и министар трговине, туриза и телекомуникација Расим Љајић отворио је Фиш фест код Куле Небојша у Београду истакавши да та манифестација, која је прошле године окупила око 100.000 посетилаца, има велики потенцијал и да га треба искористити у развоју гастрономског туризма.

Сличне манифестације у великим градовима кроз које протиче Дунав попут Беча, Братиславе и Будимпеште окупљају далеко више туриста, а министар каже да ће од наредне године покушати да се тај потенцијал максимално искористи.

Љајић отворио Фиш фест у Београду

„Покушаћемо да Фиш фест повежемо са Карневалом бродова која почиње за два дана. Сматрамо да то треба да буде једна манифестација са различитим садржајима, а самим тим имали бисмо далеко више посетилаца“, рекао је Љајић новинарима.

У вези са тим, Љајић каже да се време одржавања манифестације мора ускладити са терминима пристајања бродова, великих крузера и наглашава да је само до јуче у Београд пристигло скоро 400 бродова са 50.000 путника.

„То је један огроман потенцијал“, истиче министар, наводећи да би управо због тога манифестација могла да добије међународни карактер, што ће бити основни циљ, те да ће следећа година бити „преломна“ у смислу привлачења домаћих и страних туриста.

Према Љајићевим речима, три четвртине од око 900 манифестација које се одржавају у Србији имају гастрономски карактер.

„Гастрономија је један од све чешћих разлога за путовања туриста. Нажалост код нас још то није доминантан разлог, свега пет одсто туриста кажу да је храна главни разлог за долазак у Србију, али такође три четвртине кажу да то јесте један од разлога за долазак у нашу земљу“, рекао је Љајић.

Србија, каже министар, има огроман простор да се све више позиционира и убудуће ће се радити на бреднирању Србије као гастрономске дестинације.

Током четири фестивалска дана, од четвртка до недеље, посетиоци ће код Куле Небојша, моћи да пробају рибље специјалитете, посете изложбу олдтајмера, али и да уживају у богатом музичком програму, а улаз је бесплатан.

Манифестација је подељена на четири тематска дана, тако да је први „Дан сарајевске кухиње“, а други „Дан медитеранске кухиње“, док ће последња два дана бити у знаку такмичења кувара.

Како су најавили организатори кулинарске вештине показаће многе познате личности и новинари, док ће у недељу бити одржано такмичење у кувању рибље чорбе за професионалце. Речне и медитеранске рибље специјалитете спремаће кувари из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Црне Горе.