Pindžo na 6. Dunavskom salonu u Berlinu

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo izjavila je na 6. Dunavskom salonu u Berlinu da Dunav kao simbol širenja evropske saradnje ne samo da povezuje države, već povezuje ljude i ideje. Tokom panela na temu „Kultura kao pokretač turizma u Podunavlju“ navela je da veruje da ciljevi nacionalnih turističkih politika i strategija prevazilaze nacionalne granice te da je razvoj jedinstvenog pan-evropskog turističkog proizvoda, kao što je Dunav, od velikog značaja kako za Srbiju tako i za ostale zemlje podunavskog regiona i Evrope kao najznačajnije svetske turističke destinacije.

Pindžo na 6. Dunavskom salonu u Berlinu

Pindžo je istakla da je Srbija u proteklom periodu uložila značajna sredstva za unapređenju pre svega turističke infrastrukture u regionu Podunavlja, posebno kada je reč o renoviranju i rehabilitaciji kulturno-istorijskog nasleđa u dunavskom regionu i stvaranja uslova za njihovu dostupnost turistima. Navela je i to da su u toku radovi na realizacija projekta „7 tvrđava na Dunavu“ koji uključuje i revitalizaciju tvrđava Golubac i Ram, a u planu je i revitalizacija tvrđava Fetislam i Smederovo. Pored toga, istakla je značaj arheološkog nalazišta Lepenski vir, kulturno tematskih ruta, a posebno Puta rimskih careva, Dunavskog put vina i Dunavskih biciklističkih staza. Navedeni turistički proizvodi doprineće efikasnom i efektivnom povezivanju zemalja podunavskog regiona u cilju kreiranja jedinstvenog turističkog proizvoda i boljeg pozicioniranosti na turističkom tržištu.

„Srbija ulaže veliki napor u promovisanje novih i interesantnih turističkih ponuda na Dunavu za nove generacije turista, zainteresovanih da aktivno provode svoje slobodno vreme uživajući u kulturi, istoriji, različitim događajima, planinarenju, biciklizmu, nautičkom turizmu, prirodi, gastronomiji i iznad svega – gostoprimstvu.“ navela je Renata Pindžo.

Organizator 6. Dunavskog salona, koji se održava za vreme ITB Berlin, najvećeg sajma turizma na svetu, je Predstavništvo nemačke Savezne pokrajine Baden – Virtemberg u Berlinu i Bosna i Hercegovina. Srbija je bila zemlja partner na 4. Dunavskom salonu 2016. godine. Učešće Srbije na Dunavskom salonu, je od posebne važnosti, imajući u vidu da se Dunav nalazi visoko pozicioniran na listi razvojnih prioriteta Vlade Republike Srbije za naredni period, ali i sa aspekta unapređenja ukupnih odnosa sa Baden – Virtembergom.