Пинџо на 6. Дунавском салону у Берлину

Помоћница министра за туризам Рената Пинџо изјавила је на 6. Дунавском салону у Берлину да Дунав као симбол ширења eвропске сарадње не само да повезује државе, већ повезује људе и идеје. Tоком панела на тему „Култура као покретач туризма у Подунављу“ навела je да верује да циљеви националних туристичких политика и стратегија превазилазе националне границе те да је развој јединственог пан-европског туристичког производа, као што је Дунав, од великог значаја како за Србију тако и за остале земље подунавског региона и Европе као најзначајније светске туристичке дестинације.

Пинџо на 6. Дунавском салону у Берлину

Пинџо је истакла да је Србија у протеклом периоду уложила значајна средства за унапређењу пре свега туристичке инфраструктуре у региону Подунавља, посебно када је реч о реновирању и рехабилитацији културно-историјског наслеђа у дунавском региону и стварања услова за њихову доступност туристима. Навела је и то да су у току радови на реализација пројекта „7 тврђава на Дунаву“ који укључује и ревитализацију тврђава Голубац и Рам, а у плану je и ревитализација тврђавa Фетислам и Смедерово. Поред тога, истакла је значај археолошког налазишта Лепенски вир, културно тематских рута, а посебно Пута римских царева, Дунавског пут вина и Дунавских бициклистичких стаза. Наведени туристички производи допринеће ефикасном и ефективном повезивању земаља подунавског региона у циљу креирања јединственог туристичког производа и бољеg позиционираности на туристичком тржишту.

„Србија улаже велики напор у промовисање нових и интересантних туристичких понуда на Дунаву за нове генерације туриста, заинтересованих да активно проводе своје слободно време уживајући у култури, историји, различитим догађајима, планинарењу, бициклизму, наутичком туризму, природи, гастрономији и изнад свега – гостопримству.“ навела је Рената Пинџо.

Организатор 6. Дунавског салона, који се одржава за време ИТБ Берлин, највећег сајма туризма на свету, је Представништво немачке Савезне покрајине Баден – Виртемберг у Берлину и Босна и Херцеговина. Србија је била земља партнер на 4. Дунавском салону 2016. године. Учешће Србије на Дунавском салону, је од посебне важности, имајући у виду да се Дунав налази високо позициониран на листи развојних приоритета Владе Републике Србије за наредни период, али и са аспекта унапређења укупних односа са Баден – Виртембергом.