Партнерства за безбедан сајбер простор

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на конференцији „Партнерства за безбедан сајбер простор“, да је држава Србија заокружила законски оквир за успостављање механизама информационе безбедности, усвајањем Закона о информационој безбедности и подзаконских аката.

Она је подсетила да је Влада Србије недавно усвојила и Стратегију развоја информационе безбедности, да се успостављају ЦЕРТ-ови, и да сада предстоји решавање конкретних изазова, у првом реду јачање људских и институционалних капацитета.

Партнерства за безбедан сајбер простор

На конференцији на којој је представљена „Српска платформа за сајбер безбедност – Nexus“, као резултат заједничких активности Мисије ОЕБС-а у Србији, Дипло Фондације, Женевског центра за демократску контролу оружаних снага -ДЦАФ и Истраживачке станице Петница, државни секретар је поздравила ову иницијативу, будући да је, како је рекла, ова платформа у сагласности са националном Стратегијом развоја информационе безбедности.

Партнерства за безбедан сајбер простор

„Од кључног је значаја сарадња са међународним организацијама на овом пољу, пре свега са ОЕБС-ом, али и са другим организацијама и цивилним сектором, ради размене знања и искуства и успостављања заједничких платформи за информациону безбедност. Такође, верујем да ће јавно-приватно партнерство бити један од најуспешнијих модела за брзи напредак у овој области“, нагласила је Матић.

На конференцији „Партнерства за безбедан сајбер простор“, у хотелу „Хајат“, у организацији ОЕБС-а, уводна излагања имали су и амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Жељко Вујиновић, генерални директор Мајкрософта за Србију и Црну Гору и Јован Курбалија, директор Дипло Фондације, Швајцарска.