Отворен туристички комплекс на Авали

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и градоначелник Београда Синиша Мали отворили су данас, за посетиоце, први туристички комплекс на Авалском торњу.

Министар је након обиласка подножја торња, где је урађено ново игралиште за децу, теретана на отвореном, етно-галерија, сувенир кућа и мењачница, рекао да je Авалски торањ прошле године посетило 137.000 туриста, а да се очекује да ове године буде продато више од 180.000 улазница.

,,Ми већ у првих пет месеци имамо раст броја посетилаца на Авали за више од 10 одсто и са овим садржајима њихов број ће бити већи сигурно”, изјавио је Љајић.

Отворен туристички комплекс на Авали

Према његовим речима, циљ је да Авала постане главна турустичка дестинација у Београду и Србији и да што више деце и школских екскурзија посећује ту дестинацију.

Љајић је нагласио да ово уређење простора око Авалског торња, који је некада био паркинг и складиште, пуно значи за Београд који бележи раст туриста и процене су да ће ове године посетити га око милион туриста, од којих је 80 одсто страних.

Туристички комплекс око Авалског торња се простире на површини од око 500 квадратних метара, а Министарство трговине и туризма и телекомуникација је, у циљу унапређења туристичке понуде, у уређење уложило 47 милиона динара. Радови на уређењу комплекса почели су крајем септембра 2016.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је Авалски торањ симбол Београда и Србије, али да није довољно искоришћен туристички потенцијал.

,,Ово је део наше стратегије да привучемо више туриста у Београд”, изјавио је Мали и закључио да су радови на уређењу овог комплекса пример како заједничким радом могу да се остваре добри резултати.