Održan četvrti sastanak Radne grupe za turizam i kulturu sa Ruskom Federacijom

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević izjavio je na četvrtom sastanku Radne grupe za saradnju u oblasti turizma i kulture Srbije i Ruske Federacije međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, da je Strategijom turizma RS od 2016 do 2025.godine, među strateškim turističkim tržištima svrstana i Rusija.

Istakao je da je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji RS kojom je između ostalog predviđeno da organizatori putovanja dobiju veće iznose subvencija za organizovano dovođenje turista iz Rusije.

Naveo je da rusko tržište predstavlja veliki potencijal za povećanje turističkog prometa za mnoge države u svetu pa i za Srbiju, uzevši u obzir da je broj ruskih građana koji odlaze na odmor u inostranstvo uvećan za 35% od početka 21. veka i da se ta tendecija nastavlja.

Knežević je takođe, pozvao ruske investitore da investiraju u srpske banje.

Na sastanku je pomenuto i to da će Srbija ove godine predstaviti svoju turističku ponudu u gradovima Kaljingrad, Tjumen, Krasnodar i Sankt Peterburg u kojima inače nije do sada, a učestvovaće i na Sajmu turizma u Moskvi na kom nastupa od 1994. godine.

Takođe su na satsanku razmatrana i pitanja bilateralne saradnje u oblasti turizma, o mogućnosti zajedničkih aktivnosti radi povećanja obostranog turističkog prometa.

Zamenica ministra kulture Ruske Federacije Olga Jarilova posebno je istakla da osim već postojeće regionalne saradnje između Rusije i Srbije, dodatno još treba intenzivirati i unaprediti te odnose.

Pomenula je i projekat „Upoznaj Rusiju“ koji podrazumeva odlazak dece iz Srbije u Rusiju, i dodala da bi trebalo ostvariti i dolazak dece iz Rusije u Srbiju u kojoj će imati priliku da upoznaju mnoge kulturne i prirodne znamenitosti.

Navedeno je i to da je ostvarena saradnja sa obrazovnim institucijama u oblasti turizam, među kojima su Visoka turistička škola u Beogradu kao i Univerzitet Singidunum.

Srpska strana je visoko ocenila učešće ruske delegacije na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu na kom se Rusija već treći put predstavila, a učešće su potvrdili i za narednu godinu.

Turisti iz Rusije u 2018. godini ostvarili su oko 50.000 dolazaka i blizu 140.000 noćenja, najveće interesovanje pokazali su za Beograd, Kopaonik, Zlatibor i srpske banje.