• Početna > Saopštenja i najave > Saopštenja > Nagrade za inovacije u nastavi na konkursu „Digitalni čas“
 • Nagrade za inovacije u nastavi na konkursu „Digitalni čas“

  Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je unapređenje obrazovanja pomoću informaciono komunikacionih tehnologija, ključ za uspešno formiranje mladih generacija u skladu sa zahtevima savremenog doba.

  Na svečanosti u Skupštini Srbije povodom dodele diploma nastavnicima koji su nagrađeni na konkursu „Digitalni čas“, državni sekretar se zahvalila svim učesnicima konkursa, ističući njihovu pionirsku ulogu u sprovođenju modernog nastavnog programa.

  „Prosvetni radnici i Ministarstvo prosvete su naš strateški partner u podizanju nivoa digitalne pismenosti kod dece. Očekujemo da programi koje zajedno sprovodimo od sledeće godine budu na još većem nivou, kada će, nadamo se, i informatika biti obavezan predmet u osnovnim školama“, rekla je Matić.

  Nagrade za inovacije u nastavi na konkursu „Digitalni čas“

  Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, takođe u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sprovelo i druge programe, kao što je IT karavan u 15 gradova Srbije, za pet hiljada osnovaca, sa programom za edukaciju o prednostima i opasnostima novih tehnologija, koji će biti realizovan i u ovoj školskoj godini.

  „Prepoznali smo potrebu da pomognemo i razvoj infrastrukture u obrazovnom sistemu, zbog čega smo pokrenuli i projekat uvođenja vaj-faja u svim školama u Srbiji. Ukupno 1800 osnovnih i srednjih škola do proleća 2017. dobiće besplatan i bezbedan internet, aktivnu zaštitu i onlajn podršku, sa mogućnošću korišćenja međunarodnih usluga elektronske edukacije u naredne tri godine“, najavila je Matić.
  Nastavnike je pozdravila i pomoćnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je istakla značaj izuzetne i višestruke saradnje sa Ministarstvom nadležnim za informaciono društvo, naročito u programima za podizanje digitalnih kompetencija nastavnika.

  Na ovogodišnjem konkursu „Digitalni čas“ nagrađen je 51 rad: u oblasti matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja; u oblasti društvenih nauka, umetnosti i sporta; i u oblasti prirodnih nauka. Nagradni konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je održan peti put, namenjen je svim predmetnim i razrednim nastavnicima osnovnih škola čiji je osnivač Republika Srbija, a svi nagrađeni radovi objavljuju se u onlajn zborniku tog Ministarstva.