Награде за иновације у настави на конкурсу „Дигитални час“

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је унапређење образовања помоћу информационо комуникационих технологија, кључ за успешно формирање младих генерација у складу са захтевима савременог доба.

На свечаности у Скупштини Србије поводом доделе диплома наставницима који су награђени на конкурсу „Дигитални час“, државни секретар се захвалила свим учесницима конкурса, истичући њихову пионирску улогу у спровођењу модерног наставног програма.

„Просветни радници и Министарство просвете су наш стратешки партнер у подизању нивоа дигиталне писмености код деце. Очекујемо да програми које заједно спроводимо од следеће године буду на још већем нивоу, када ће, надамо се, и информатика бити обавезан предмет у основним школама“, рекла је Матић.

Награде за иновације у настави на конкурсу „Дигитални час“

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, такође у сарадњи са Министарством просвете, спровело и друге програме, као што је ИТ караван у 15 градова Србије, за пет хиљада основаца, са програмом за едукацију о предностима и опасностима нових технологија, који ће бити реализован и у овој школској години.

„Препознали смо потребу да помогнемо и развој инфраструктуре у образовном систему, због чега смо покренули и пројекат увођења вај-фаја у свим школама у Србији. Укупно 1800 основних и средњих школа до пролећа 2017. добиће бесплатан и безбедан интернет, активну заштиту и онлајн подршку, са могућношћу коришћења међународних услуга електронске едукације у наредне три године“, најавила је Матић.
Наставнике је поздравила и помоћник министра Министарства просвете, науке и технолошког развоја, која је истакла значај изузетне и вишеструке сарадње са Министарством надлежним за информационо друштво, нарочито у програмима за подизање дигиталних компетенција наставника.

На овогодишњем конкурсу „Дигитални час“ награђен је 51 рад: у области математике, рачунарства, информатике и техничког образовања; у области друштвених наука, уметности и спорта; и у области природних наука. Наградни конкурс Министарства трговине, туризма и телекомуникација, који је одржан пети пут, намењен је свим предметним и разредним наставницима основних школа чији је оснивач Република Србија, а сви награђени радови објављују се у онлајн зборнику тог Министарства.