Ljajić: Za 100 dana od uvođenja taksi, gubitak 100 miliona evra

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da je za 100 dana od uvođenja taksi na proizvode iz Srbije od strane privremenih institucija u Prištini, plasirano 100.630.000 evra manje srpske robe na Kosovo, nego u istom periodu prošle godine.

„To praktično znači da se gubi milion evra dnevno zbog diskriminatorskih taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije, a realan gubitak je i veći, jer je pre uvođenja ovih barijera postojao trend porasta plasmana robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. O dugoročnim gubicima da i ne govorimo, a oni su neminovni zbog gubitka tržišta“, precizirao je Ljajić za Tanjug.

On je naglasio da je u situaciji kada je plasman robe iz centralne Srbije na Kosovo faktički onemogućen, povećan izvoz drugih zemalja na kosovsko tržište, pa su tako „Grčka i Mađarska u januaru ove godine izvezle skoro duplo više robe na Kosovo nego u istom periodu prošle godine, Slovenija je povećala izvoz na to tržište 2,5 puta, a Makedonija i Hrvatska za trećinu“.

„Ukoliko se takse ne ukinu, ne samo da će CEFTA sporazum biti deplasiran, već će i ostale regionalne inicijative biti pod velikim znakom pitanja. Iluzorno je o bilo čemu drugom razgovarati, ako se na ovakav način sprečava slobodan protok roba na Zapadnom Balkanu“, rekao je Ljajić.