Ljajić i Vesić otvorili multifunkcionalni objekat u Muzeju Jugoslavije

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorili su danas u Muzeju Jugoslavije multifunkcionalan objekat – K25.

Ljajić je rekao da se na prvi pogled radi o malom objektu u građevinskom smislu ali preko potrebnom za Muzej Jugoslavije i za 120.000 ljudi koji godišnje posete Muzej.

On je naglasio da ne treba izgubiti iz vida da od 120.000 posetilaca su 70 odsto stranci, od čega je 30 odsto iz bivših jugoslovenskih republika.

Ministar je naglasio da muzeji generalno predstavljaju važan segment kulturnog turizma i da 20 odsto putovanja u svetu potpada pod kulturni turizam, kao i da više od 40 odsto stranih gostiju u Beogradu ima pozitivan utisak o srpskoj prestonici, pre svega zbog kulturno-istorijskog nasleđa.

Potpredsednik je podsetio da Srbija ima 150 muzeja, ali i konstatovao da je iskorišćenost muzeja u turističkom smislu oko 50 odsto, dok je u Sloveniji i Hrvatskoj taj procenat oko 70 odsto.

,,Nema boljeg mesta da se upoznate sa kulturom i istorijom jednog naroda od muzeja, posebno je to slučaj sa Muzejom Jugoslavije koji čuva 75.000 različitih artefakata i jedan je od 10 najposećenihih destinacija u Beogradu. Verujem da ćemo sa otvaranjem ovog objekta i svim budućim sadržajima povećati broj posetilaca na 150.000″, zaključio je Ljajić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da sa novim objektom počinju da se uređuju srpski muzeji po ugledu na svetske.

,,Većina naših muzeja je staromodna, imaju samo postavku i ništa više, a u modernim muzejima u svetu vi možete da provedete čitav dan, da kupite suvenire, ručate, popijete kafu i mi se trudimo sada da u svim muzejima, koje rekonstruišemo, obezbedimo to“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je rekla da muzej svake godine poseti 10.000 posetilaca više, a kako bi se osećali komfornije i postigao standard kao svuda u svetu, rekonstruisala se postojeća ulazna kapija, dogradila i dobila nove sadržaje, rekla je Knežević.

Objekat K25, površine 200 kvadratnih metara, mesto je na kome posetioci mogu da dobiju informacije o Muzeju Jugoslavije i muzejskom kompleksu, mogu da se zadrže u kafeu i kupe suvenir, a pritom je fleksibilan i u interakciji sa objektima u kompleksu i parkom skulptura.

Projektant rekonstrukcije i dogradnje objekta je profesor Mihailo Timotijević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.