Ljajić: Važna konsolidacija i modernizacija tržišta

Tržište maloprodaje u Srbiji zahteva konsolidaciju i modernizaciju i tu ima prostora i potencijala, kako za Merkator, tako i za druge kompanije, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je na sastanku predstavnika kompanije Merkator S sa dobavljačima, rekao da je za Srbiju posebno važna konsolidacija u Merkatoru obzirom da zapošljava više od 8.000 ljudi i sarađuje sa oko 700 naših dobavljača.

„Očekujemo da konačna implementacija nagodbe bude sredinom marta, to znači da ćemo imati novu kompaniju sa novim menadžmentom. To još uvek ne važi za kompanije koje posluju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, one su van procesa nagodbe i to će ići nekim svojim tokom, suštinski se njiihova pozicija ne menja“, rekao je Ljajić.

On je naveo da je važno jačanje konkurencije i konsolidacija tržišta maloprodaje, a da je teško reći šta će biti u perspektivi kada je u pitanju situacija sa Agrokorom.

„Najidealniji scenario za nas da sve ove kompanije nastave da posluju i da po mogućstvu naše firme i preduzetnici budu deo regionalnog konzorcijuma koji bi bio formiran i koji bi pokazao interes za kupovinu Agrokora ili delova Agrokora. Da li će se to desti u ovom momentu nezahvalno je prognozirati“, rekao je Ljajić.

On je naveo da je činjenica da se Sberbanka neće time baviti kao glavnim biznisom i poslom.

„Gledaće da poveća vrednost celog koncerna kako bi na tržištu mogla da dobije što veći iznos sredstava i povrati novac koji je uložila. Nije realno za očekivati da vrati sav taj novac, ali veći deo sigurno će želeti da vrati“, rekao je ministar.

Da bi se to dogodilo kaže, mora da se podigne ukupna vrednost kompanije i neophodne su nove investicije.

Ljajić je naveo i da je ključno da se sačuva poverenje u brend i da je kriza u Agrokoru koja je počela pre dve godine dobrim delom prevaziđena zahvaljući dobavljačima, posebno velikim koji su imali poverenja i razumevanja za situaciju.

Takođe, dodao je da Merkator redovno izmiruje i obaveze prema državi i da je prošle godine plaćeno više od 150 miliona evra na ime poreza.

Današnjem sastanku predstavnika Merkatora S i dobavljača prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.