Ljajić: Uskoro nova tekstilna fabrika u Malom Zvorniku

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će za nekoliko meseci biti otvorena nova tekstilna fabrika u Malom Zvorniku, a pregovara se i o dolasku još dva proizvođača tekstila u Srbiju.

Ljajić je rekao da se tekstilna industrija u Srbiji oporavlja i da je u tom sektoru, koji je prošle godine imao izvoz od 812 miliona evra, trenutno zaposleno oko 50.000 ljudi.

„Danas se tekstilna industrija u Srbiji nalazi na stazama oporavka, ali je još uvek daleko od uspeha koji je imala u periodu bivše Jugoslavije“, kazao je Ljajić na otvaranju 7. Sajma tekstila Balkan tekstil fer u Beogradu.

On je podsetio da je u nekadašnjoj Jugoslaviji u tekstilnoj industriji bilo zaposleno 250.000 ljudi, a da je godišnji izvoz bio i pet milijardi dolara, najvećim delom iz fabrika u Srbiji.

„Nažalost, nakon ratova, sankcija i loše privatizacije, tekstilna industrija je bila gotovo devastirana“, rekao je Ljajić i naveo da su to iskoristile zemlje u okruženju.

Po njegovim rečima, velikim delom uz pomoć kompanija iz Turske, Rumunija je 2008. imala izvoz tekstilne industrije od pet milijardi dolara, a Bugarska 2,7 milijardi dolara.

„Danas u Srbiji posluje 29 kompanija iz oblasti tekstilne industrije čiji su vlasnici državljani Turske, a od toga je samo u poslednjih pet godina otvoreno 10 ozbiljnih tekstilnih fabrika“, rekao je Ljajić.

On je istakao da su od tih 10 fabrika, samo tri uzele subvencije države za pokretanje proizvodnje, neke kompanije nisu koristile nikakve pogodnosti, dok su neke lokalne samouprave rekonstruisale hale i ustupale ih ulagačima.

Ministar je istakao da je Sajam tekstila u Beogradu jedini te vrste u zemlji, a sličan ne postoji ni na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da je taj sajam značajan zbog susreta poslovnih ljudi iz oblasti tekstilne industrije i da predstavlja podršku za dalji napredak i razvoj tekstilnog sektora u zemlji i regionu.

On je izrazio nadu da će neko od 50 izlagača na ovogodišnjem sajmu odlučiti da svoju proizvodnju nastavi u Srbiji.

„Šansa može da bude ulaganje u proizvodnju sirovina za tekstilnu industriju jer se ta oblast nakon devastiranja devedesetih godina prošlog veka nije oporavila u Srbiji“, ocenio je Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da se prilikom naredne posete turskog predsednika Srbiji planira otvaranje fabrike tekstila u Kraljevu koja bi zaposlila 2.500 ljudi.

Na 7. Sajmu tekstila Balkan tekstil fer u Beogradu koji se održava do 2. marta, kompanije iz Srbije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Kine predstavljaju sve aspekte tekstilne proizvodnje od tkanina, prediva, pletenina, odeće, sve do mašina za proizvodnju i obradu tekstila.