Љајић: У случају CEFTA економија је ишла испред политике

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникациај Расим Љајић изјавио је данас да је Споразум о слободној трговини у Централној Европи (CEFTA)једна од ретких успешних регионалних иницијатива са опипљивим резултатима у претходних 10 година.

Земље CEFTA су други спољно-трговински партнер Србије, после ЕУ, а Србија са чланицама CEFTA сада има суфицит од 2,1 милијарде евра.

Љајић: У случају CEFTA економија је ишла испред политике

Љајић је на конференцији „Десет година имплементације споразума CEFTA: резултати и изазови“ рекао да је разлог за успех то што је економија ишла испред политика.

„Економија је у овом случају ишла друмом, а политика шумом“, приметио је Љајић, оценивши да CEFTA пуно значи Србији, с обзиром да наша земља више извози у чланице CEFTA него у Русију, Кину и САД заједно.

„На пример, два и по пута више извозимо у Македију него у САД“, навео је Љајић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девентпорт пожелео је Србији успешно председавање том организацијом у 2017. години, истакавши да ће Србија имати подршку свих чланица CEFTA.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, оценивши да је тачно да најбоље сарађујемо са земљама у региону с којима смо били у свађи, а не са земљама за које обично сматрамо да су нам највећи пријатељи, замолио је политичаре да при свакој повишеној реторици размисле о томе колико то заиста кошта привреду, грађане, те да увек у првом плану имају одговорност и циљ да побољшају живот становништву.