Љајић: У априлу позив за приватизацију Куршумлијске бање

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће овог месеца бити објављен јавни позив за приватизаицију Куршумлијске бање.

Љајић је за вести телевизије Прва, рекао да ће ове године бити покренут процес приватизације и других бања у Србији и истакао да има заинтересованих за више њих.

,,Урађена је процена вредности Куршумлијске бање и очекујемо да ће сигурно овог месеца бити објављен јавни позив“, изјавио је он, додајући да ће сви моћи да конкуришу.

Министар је навео да је најозбиљнији кандидат акционарско друштво ,,Планинка”, које већ управља Луковском и Пролом бањом.

,,Ми смо донели одлуку на радној групи да се уради процена вредности свих бања, пошто имамо старе процене које нису реалне. Желимо да утврдимо реалну тржишну вредност свих бања и то ће бити полазна цена на основу које ће се правити јавни позив“, рекао је потпредседник.

Он је још додао да су имовинско-правни односи свакако највећи проблем али да нису једини, пошто има и скривених или мање скривених опструкција у том процесу.

,,Али, одржавање статуса кво није добро ни за кога, нити за кориснике који залужују боље услове у тим бањама, иако имамо бање које су у одличном стању и примају све већи број туриста“, навео је Љајић.

Говорећи о ваучерима, министар је изјавио да је у прва три месеца издато 30.000 ваучера, што је за 30 одсто већи број него у истом периоду прошле године и да очекује да ће ове године бити издато више од 100.000 ваучера. Грађани су највише заинтересовани за Пролом бању, Луковску бању, Сокобању, Златибор и друге дестинације.

Такође, додао је министар, тренутно је пријављено више од 900 угоститеља у чијим објектима грађани могу да искористе своје ваучере.