Љајић: Штета због такси Приштине 46,1 милион евра

Штета због увођења такси Приштине на робу из централнеСрбије од 21. новембра до 30. децембра износи 46,1 милион евра, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар трговине, туриза и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Он је за ТВ Пинк појаснио да је за толико мање пласирано робе из Србије на КиМ него у истом периоду прошле године.

Таксе од 100 одсто су проширене и на стране брендове, компаније које производе у Србији.

„Сада можемо да кажемо да је трговина у потпуности обустављена. Било је више апела од стране међународне заједнице да се укину таксе, али су косовске власти само радикализовале ситуцију и доносиле нове мере“, рекао је Љајић.

Он је додао да треба да реагују, ако не ЕУ, онда земље из којих долазе компаније које послују у Србији и у БиХ, јер се не ради само о интересу Србије већ и о њиховом интересу.

„Ми настављамо нашу политичко-дипломатску борбу јер ове мере немају никакву везу са економијом. Овде не можете економски ништа да урадите“, истакао је министар.

Подсећа да су косовски званичници на почетку говорили да Србија крши ЦЕФТА споразум и да зато уводе таксе, али да су на крају отворено рекли да је то реакција на оно што Србија ради на међународном плану – спречава међународна признања Косова, земље повлаче признања, а нису примљени у Интерпол.

„На крају ћемо сви да бројимо штету. Видео сам изјаву њихове представнице удружења привредника која је тражила да се из санкција изузму основни животни производи који утичу на потрошачку корпу – пшеница, брашно, уље, детерџент“, додао је Љајић.

Како каже, Приштина је нашла друга тржишта, рецимо за пшеницу у Мађарској и Хрватској, али је та пшеница за 10 до 15 евра скупља по тони него у Србији.

„На хиљаду тона пшенице бацају 10.000 до 15.000 евра. Покушали су да пронађу пшеницу у Бугарској, али су рекли да није квалитет као у Србији.Све може да се надомести, али не може брзо и то има цену“, рекао је Љајић.

Додаје да ће цену платити крајњи потрошачи на КиМ, али да то косовске власти није брига, јер, како каже, они желе да извуку из овога неку политичку корист због избора.