Ljajić: Srbija spremna za dolazak iranskih turista

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je, povodom uvođenja direktne avio linije između Beograda i Teherana, da je to najbolji pokazatelj kako se Srbija sprema za dolazak iranskih turista.
Direktan let je uspostavljen nakon gotovo tri decenije, operater će biti Iran Er, a karte za letove na ovoj realciji prodate su do juna.

Za to su, rekao je Ljajić, rađena posebna istraživanja o posebnim sklonostima i interesovanja iranskih turista.

Samo u januaru ove godine, turisti iz te zemlje ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, rekao je Ljajić i istakao da veruje da će se broj putnika na toj relaciji povećavati iz meseca u mesec.

,,Osim toga, imaćemo i konkurenciju, avio letove privatnih iranskih kompanija već od ovog meseca, tako da će se broj iranskih turista sasvim sigurno samo povećavati. Verujemo da će bezvizni režim koji imamo i direktna avio linija omogućiti lakšu komunikaciju poslovnih ljudi Srbije i Irana, a želimo da Beograd bude centralno mesto za iranske poslovne ljude i investicije”, rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Ljajić: Srbija spremna za dolazak iranskih turista

Ministar je ubeđen da će ekonomska, privredna, trgovinska saradnja dve zemlje biti na daleko većem nivou nego što je sada i kada se govori o obimu robne razmene i o iranskim investicijama u Srbiji.

Direktna linija ima dvostruki značaj, ističe Ljajić i kaže da ona, pre svega, u značajnoj meri povećava turistički promet između jedne i druge zemlje, a posebno što se u Srbiji očekuje povećanje broja iranskih turista.

,,Mi smo inače u prošloj godini sprovodili čitav niz promotivnih aktivnosti turističkih potencijala Srbije u Iranu, takođe zajedno sa Slovenijom nastupali smo u aprilu prošle godine u Teheranu, predstavljajući zajedničku turističku ponudu Slovenije i Srbije i ove godine Iran je za nas jedno od osam prioritetnih tržišta, kada govorimo o promotivnim aktivnostima 2018. godine”, rekao je Ljajić.

Govoreći o zloupotrebama bezviznog režima, ministar je istakao da se Srbija trudi da taj rizik smanji na najmanju moguću meru jer se ne sme dozvoliti da se na bilo koji način bezvizni režim dovede u pitanje jer donosi ogromnu korist za zemlju u turističkom, ekonomskom i političkom smislu, izjavio je Ljajić.

,,Naravno da, kao i svako dostignuće, i ove pozitivne stvari koje imamo sa bezviznim režimom nose odgovarajuću vrstu rizika. Određeni državljani Irana koji su dolazili ovde, koristili su zapravo Beograd i Srbiju kao tranzitni centar za odlazak u treće zemlje, odnosno zemlje EU”, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, preduzimaju se sve mere, i pre svega sa iranske strane će biti pojačana kontrola na ulazu u avione u samom Teheranu i time se, kako je rekao, želi smanjiti broj potencijalnih građana Irana koji bi da se ,,domognu” trećih zemalja, a koriste bezvizni režim da dođu do neke od zemalja EU.

,,Ta pojačana kontrola trajaće praktično sve vreme, a, zatim, drugi mehanizam koji nam je na raspolaganju jeste to što ćemo ove nedelje potpisati nekoliko sporazuma iz oblasti konzularne saradnje, a predaćemo i naš predlog sporazuma o readmisiji i to će biti pravni osnov da vraćamo sve one koji ne žele ovde da borave turistički, već zloupotrebljavaju bezvizni režim”, rekao je Ljajić.

Uz to, napomenuo je da će se formirati zajednički konzularni komitet od predstavnika institucija i Srbije i Irana, koji će u hodu primenjivati i predlagati različite mere, kako bi se sprečile različite zloupotrebe bezviznog režima.

Ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi istakao je da je uspostavljanje direktne avio linije drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje, nakon uspostavljanja bezviznog režima i da je ova linija plod ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu.