Љајић: Србија спремна за долазак иранских туриста

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, изјавио је, поводом увођења директне авио линије између Београда и Техерана, да је то најбољи показатељ како се Србија спрема за долазак иранских туриста.
Директан лет је успостављен након готово три деценије, оператер ће бити Иран Ер, а карте за летове на овој реалцији продате су до јуна.

За то су, рекао је Љајић, рађена посебна истраживања о посебним склоностима и интересовања иранских туриста.

Само у јануару ове године, туристи из те земље остварили су 2.305 ноћења у Србији, рекао је Љајић и истакао да верује да ће се број путника на тој релацији повећавати из месеца у месец.

,,Осим тога, имаћемо и конкуренцију, авио летове приватних иранских компанија већ од овог месеца, тако да ће се број иранских туриста сасвим сигурно само повећавати. Верујемо да ће безвизни режим који имамо и директна авио линија омогућити лакшу комуникацију пословних људи Србије и Ирана, а желимо да Београд буде централно место за иранске пословне људе и инвестиције”, рекао је Љајић на конференцији за новинаре.

Љајић: Србија спремна за долазак иранских туриста

Министар је убеђен да ће економска, привредна, трговинска сарадња две земље бити на далеко већем нивоу него што је сада и када се говори о обиму робне размене и о иранским инвестицијама у Србији.

Директна линија има двоструки значај, истиче Љајић и каже да она, пре свега, у значајној мери повећава туристички промет између једне и друге земље, а посебно што се у Србији очекује повећање броја иранских туриста.

,,Ми смо иначе у прошлој години спроводили читав низ промотивних активности туристичких потенцијала Србије у Ирану, такође заједно са Словенијом наступали смо у априлу прошле године у Техерану, представљајући заједничку туристичку понуду Словеније и Србије и ове године Иран је за нас једно од осам приоритетних тржишта, када говоримо о промотивним активностима 2018. године”, рекао је Љајић.

Говорећи о злоупотребама безвизног режима, министар је истакао да се Србија труди да тај ризик смањи на најмању могућу меру јер се не сме дозволити да се на било који начин безвизни режим доведе у питање јер доноси огромну корист за земљу у туристичком, економском и политичком смислу, изјавио је Љајић.

,,Наравно да, као и свако достигнуће, и ове позитивне ствари које имамо са безвизним режимом носе одговарајућу врсту ризика. Одређени држављани Ирана који су долазили овде, користили су заправо Београд и Србију као транзитни центар за одлазак у треће земље, односно земље ЕУ”, рекао је министар.

Према његовим речима, предузимају се све мере, и пре свега са иранске стране ће бити појачана контрола на улазу у авионе у самом Техерану и тиме се, како је рекао, жели смањити број потенцијалних грађана Ирана који би да се ,,домогну” трећих земаља, а користе безвизни режим да дођу до неке од земаља ЕУ.

,,Та појачана контрола трајаће практично све време, а, затим, други механизам који нам је на располагању јесте то што ћемо ове недеље потписати неколико споразума из области конзуларне сарадње, а предаћемо и наш предлог споразума о реадмисији и то ће бити правни основ да враћамо све оне који не желе овде да бораве туристички, већ злоупотребљавају безвизни режим”, рекао је Љајић.

Уз то, напоменуо је да ће се формирати заједнички конзуларни комитет од представника институција и Србије и Ирана, који ће у ходу примењивати и предлагати различите мере, како би се спречиле различите злоупотребе безвизног режима.

Амбасадор Ирана Хосеин Мола Абдолахи истакао је да је успостављање директне авио линије друго важно достигнуће у сарадњи две земље, након успостављања безвизног режима и да је ова линија плод озбиљног труда и искрене сарадње, кооперације свих званичника и релевантних институција у Техерану и Београду.