Ljajić: Problem potencijal Srbije za izvoz, ne plasman robe

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su mnogo veći problem potencijali Srbije za izvoz mesa nego što ima problema sa plasmanom te robe u inostranstvu.

,,I sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku. Samo da vas podsetim da mi imamo kvotu za izvoz goveđeg mesa, tzv. ,,baby beef” na tržište EU od 8.700 tona, a da smo prošle godine izvezli svega 400 tona mesa”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je Srbija najviše mesa izvezla u zemlje regiona, a da od januara ove godine imamo i 5.000 tona mesa u slobodnoj trgovini sa Turskom.

Rekao je da je taj izvoz krenuo od prošlog ponedeljka, uprkos činjenici, da taj sporazum nije još ratifikovan ali je Turska izrazila spremnost da se i pre ratifikacije otpočne sa izvozom mesa na njihovo tržište.

,,Velike su mogućnosti poljoprivrede, naši instituti iz Novog Sada, posebno za izvoz semena pšenice, kukuruza, sarađivali su sa Iranom i nadam se da je pred nama jedan period mnogo intenzivnije saradnje, kada govorimo o izvozu poljoprivrednih proizvoda”, zaključio je Ljajić.