Љајић: Проблем потенцијал Србије за извоз, не пласман робе

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да су много већи проблем потенцијали Србије за извоз меса него што има проблема са пласманом те робе у иностранству.

,,И сигурно постоји много већа потреба за нашим месом, него што су наши потенцијали у овом тренутку. Само да вас подсетим да ми имамо квоту за извоз говеђег меса, тзв. ,,baby beef” на тржиште ЕУ од 8.700 тона, а да смо прошле године извезли свега 400 тона меса”, рекао је Љајић.

Он је додао да је Србија највише меса извезла у земље региона, а да од јануара ове године имамо и 5.000 тона меса у слободној трговини са Турском.

Рекао је да је тај извоз кренуо од прошлог понедељка, упркос чињеници, да тај споразум није још ратификован али је Турска изразила спремност да се и пре ратификације отпочне са извозом меса на њихово тржиште.

,,Велике су могућности пољопривреде, наши институти из Новог Сада, посебно за извоз семена пшенице, кукуруза, сарађивали су са Ираном и надам се да је пред нама један период много интензивније сарадње, када говоримо о извозу пољопривредних производа”, закључио је Љајић.