Ljajić: Posrednici da se više fokusiraju na investitore

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se smernicama za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma skreće pažnja posrednicima u prometu nepokretnosti da se više nego do sada fokusiraju na investitore kao privatna lica koja ulažu u sektor nepokretnosti.

On je za TV Prva objasnio da su objavljene smernice usklađene s Nacionalnom procenom rizika od pranja novca i podsetio da je procenu Vlada Srbije usvojila ranije ove godine.

Prema njegovim rečima, nema razloga da se u javnosti „diže prašina“ vezano za smernice ministarstva jer su agenti za promet nepokretnosti i ranije morali da procenjuju rizične kupce/prodavce.

„Radi se apsolutno o istim stvarima, da moraju da rade procene rizika. To su radili i do sada. Čak ni jedna procena rizika nije upućena prema Upravi za sprečavanje pranja novca. Bio je jedan dokument koji je bio nevalidan, pogrešno popunjen formular. Ovde nema novih obaveza“, rekao je Ljajić.

Dodao je da za posrednike nema novih troškova, već da se smernicama jedino skreće pažnja da se sada fokusiraju na investitore koji kao privatna lica ulažu u ovaj sektor imajući u vidu da je u ovom dokumentu označen kao visoko rizičan sa stanovišta pranja novca.

„S druge strane, nigde, ni u jednoj zemlji, ne postoji drugačije regulisanje ovog pitanja. Sve zemlje u okruženju i u Evropskoj uniji su donele slična pravila, postupke, procedure, smernice. Prema tome, ne radimo ništa drugo od onoga što je već neko drugi uradio. Prema tome, dosadašnja praksa se apsolutno ne menja“ poručio je Ljajić.