Љајић: Почињемо са применом контрамера

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће Србија почети са применом одређених контрамера након најава из Приштине да неће променити одлуку о увођењу дажбине на увоз брашна.

„Нама ништа друго није преостало него да од данас почнемо са применом одређених контрамера и те ћемо мере сукцесивно појачавати зависно од развоја ситуације. Нисмо срећни због тога, али напросто, после овакве изјаве немамо никакав маневарски простор за решење овог проблема“, изјавио је Љајић.

Љајић је то рекао након што је косовски министар трговине и индустрије Бајрам Хасани изјавио да Приштина неће променити одлуку о увођењу таксе на увоз брашна и отворио могућност увођења нових антидампинг такси.

Министар је рекао и да не може говорити о конкретним контрамерама, јер ће Влада Србије, за разлику од косовске стране уводити само оне мере које су у складу са међународним стандардима.

„Никакве мере које могу да буду против или ЦЕФТЕ или Европске комисије нећемо предузимати, предузимаћемо све оно што је у складу са нашим законима, али ћемо дати врло јасан сигнал да ми не можемо толерисати више овакво понашање и увођење оваквих мера које никакав реални основ немају“, истакао је Љајић.

Љајић је рекао да се овде ради о увођењу мера против читаве млинарске индустрије у Србији и да нема ни говора о томе да је било дампиншких цена.

„Ми смо данас писали писмо и комесару Хану, желимо да од њега добијемо одговор да ли је ово европско понашање“, закључио је он.

Он је осврћући се на изјаву Хасанија рекао да је „поштеније изаћи из ЦЕФТА него седети у њој, користити бенефите, а уводити ванцаринске баријере”.

„Према томе, потпуно је коректно да се покрене процедура, што би био први пут да се догоди такав сценарио, него да имамо овакву ситуацију“, истакао је Љајић.

Указао је да је током јучерашње конференције у Будви на којој су присуствовали премијери Западног Балкана донет неформални закључак да се надлежни министри у што краћем року састану и идентификују све нецаринске баријере како би брже радили на њиховом уклањању јер је то у интересу сваке појединачне земље.

„Данас, после тога, ми имамо овакву изјаву“ указао је Љајић.