Ljajić: Otvoriti granice za slobodan protok roba

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da protekcionizam ne može da bude rešenje za male ekonomije i male zemlje kao što nije rešenje ni za globalne ekonomske probleme.

,,Umesto da jedni drugima uvodimo carinske i vancarinske barijere, treba da apsolutno otvorimo granice za slobodan protok roba, da olakšamo privredi i privrednicima poslovanje”, rekao je potpredsednik obraćajući se na otvaranju 51. MOS sajma u Celju, na kojem je Srbija zemlja partner.

Ministar je dodao da logistički troškovi, upravo zbog dugog čekanja na granici čine da naši proizvodi za šest odsto budu skuplji od proizvoda istih tih kompanija u zemljama Evropske Unije.

Ljajić: Otvoriti granice za slobodan protok roba

On je istakao da poslovnim ljudima moramo da omogućimo da lakše plasiraju svoju robu i samim tim budu konkurentnijii, a naše ekonomije budu daleko uspešnije nego što su trenutno.

Ljajić je, prilikom otvaranja Sajma rekao da je veliko zadovoljstvo biti zemlja partner na jednom ovakvom Sajmu.

,,Ovo je prilika da još jednom afirmišemo ono što smo proteklih nekoliko godina gradili, a to su odlični politički, a posebno ekonomski odnosi između naše dve zemlje. Na političkom planu nemamo nikakvih otvorenih i spornih pitanja, a u trgovinskoj saradnji i privrednim odnosima smo napravili značajne iskorake kako u broju potpisanih sporazuma tako i u konkretnim oblicima ekonomske i privredne saradnje”, istakao je ministar.

Ljajić je dalje naveo da smo prvi put premašili tih zacrtanih milijardu eura robne razmene.

,,Slovenija je za nas deveto izvozno tržište, deseti spoljno-trgovinski partner, zemlja koja spada među deset zemalja sa najvećim investicijama u Srbiji, a po broju investicionih projekata je na četvrtom mestu posle Nemačke, Italije i Austrije”, izjavio je on, dodajući da u Srbiji posluje i radi 1.400 slovenačkih preduzeća dok njihove firme zapošljavaju 25.000 ljudi u Srbiji.

Ljajić je rekao da su to impresivni rezultati koji govore ne samo o dobrim odnosima već i o velikom potencijalu koji još uvek nije iskorišćen i o kojima je u više navrata razgovarano sa kolegom Počivalšekom.

Ljajić: Otvoriti granice za slobodan protok roba

,,Sačinićemo jedan akcioni plan o tome na koji način sve ove brojke možemo da učinimo još boljim, a posebno u domenu zajedničkog nastupa na trećim tržištima i formiranju zajedničkih srpsko-slovenačkih preduzeća”, rekao je on.

Ljajić je istakao da su ovi rezultati primer dobre regionalne saradnje, a da je Sajam prilika da se takva saradnja afirmiše.

,,Mi nažalost ne možemo da rešimo sve političke probleme iz prošlosti u regionu Zapadnog Balkana ali imamo obavezu i možemo mnogo da učinimo na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje između svih zemalja ovog prostora”, zaključio je ministar.

Ljajić je na kraju obraćanja, izrazio očekivanja da će Sajam kao rezultat imati konkretne praktične rezultate i poželeo dobrodošlicu u Srbiju svim slovenačkim kompanijama i firmama.
,,Vi ste više nego dobrodošli u Srbiju i učinićemo sve da vam olakšamo i dolazak i poslovanje u našoj zemlji”, zaključio je on.

Pored potpredsednika Vlade i ministra trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, prisutnima se na otvaranju 51. MOS sajma u Celju obratio i predsednik Slovenije Borut Pahor.