Ljajić otvorio pešačku stazu u okviru kompleksa Stari Ras kod Novog Pazara

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je prilikom otvaranja pešačke staze do Gradine, tvrđave u okviru kompleksa Stari Ras, da je cilj Vlade Srbije i lokalne samouprave Novog Pazara da za pet godina taj grad godišnje poseti 100.000 turista.

On je rekao da je izgradnjom staze to srednjovekovno utvrđenje koje nije bilo dovoljno poznato ni žiteljima Novog Pazara, postalo dostupnije domaćim i stranim turistima.

,,Gradina može da bude turistička atrakcija, jer je deo jednog od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, Starog Rasa sa Sopoćanima koji je na Uneskovoj listi svetske baštine. Ranije je bilo nemoguće doći do ovog lokaliteta, a sa ovim radovima je put postao bezbedan, ali i izazovan za mlađe koji vole da šetaju“, kazao je Ljajić.

Novi Pazar, kako je rekao ministar, ima tu sreću da ima spomenike kulture koji se nalaze na listi UNESKO-ve kulturne baštine.

,,Novi Pazar ima najveći broj kulturno-istorijskih spomenika na tako malom prostoru i veliki broj turističkih proizvoda koji nikada nisu bili manje valorizovani. Cilj nam je da Novi Pazar pozicioniramo kao važnu turističku destinaciju jer ima preduslove za to.

Govoreći o potencijalima, Ljajić je rekao da se Novi Pazar od drugih gradova u regionu izdvaja po svojoj različitosti i po tome što je neotkrivena turistička destinacija, a sve veći broj turista širom sveta upravo žele da otkriju nove destinacije.

,,Takođe, i blizina Kopaonika je veliki potencijal i mi ćemo se truditi da u zimskom periodu i u toku letnjih meseci privučemo i zadržimo turiste koji prolaze kroz Novi Pazar na putu ka moru. Aerodrom u Lađevcima koji se otvara krajem juna takođe predstavlja dobar osnov za razvoj turizma”, izjavio je Ljajić.

U okviru projekta izgrađena je glavna pešačka staza od motela Ras do Gradine, u dužini od 950 metara, a osim nje, probijena je i formirana još jedna, sporedna staza u dužini od 350 metara.

Duž staze uređeno je sedam odmarališta sa klupama, postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table, dok će led osvetljenje biti urađeno tokom maja.

Radovi na izgradnji staze i ostalog pratećeg mobilijara u vrednosti od više od 12 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.