Ljajić: Osnivanje novog Agrokora dobra vest za firme u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je za firme u Srbiji koje posluju u okviru Agrokora dobra vest to što je izglasana nagodba među poveriocima koncerna jer je prošla opasnost od stečaja.

On je za TV Prva pojasnio da će novi vlasnici morati da investiraju u kompaniju kako bi povećali njenu vrednost i na taj način povrate uloženi novac.

„Da je firma otišla u stečaj, radnici bi bili na gubitku jer bi ostali bez posla. Pitanje je ko bi se tu sve naplatio. Imovina kompanije nije dovoljna da pokrije potraživanja od Agrokora, jer su obaveze oko osam milijardi evra“, istakao je ministar.

Dodaje da je dobro što nije došlo do stečaja i da je dobro što će Agrokorove firme u Srbiji moći da se zadužuju kod banaka pod mnogo povoljnijim uslovima nego do sada.

Komentarišući pisanja medija da je Dijamant u gubitku, a Frikom u manjem plusu nego prošle godine i da otpuštaju zaposlene, Ljajić je rekao da su ti podaci tačni, ali da su firme čistile ranije bilanse.

„Što se tiče zaposlenih, Frikom ima 1.086 zaposlenih i to je više nego što je bilo prošle godine zato što su ljudi koji su radili na određeno vreme, prebačeni da rade na neodređeno. Znači, nije bilo primanja novih ljudi“, pojasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, u Dijamantu je 70 radnika manje jer su dali otpremnine radnicima koji su bili pred penzijom da bi primili nove ljude, ali zbog krize nije bilo novih primanja.

„Što se tiče profita, ove godine u prvih pet meseci Frikom je imao dobit od oko milijardu dinara, s procenom da će dobit do kraja godine biti oko dve milijarde. To je dobit na nivou 2016. godine“, naveo je Ljajić.