Ljajić: Od 2021. godine ukida se roming na Balkanu

Od 1. jula građani šest ekonomija Zapadnog Balkana će dobiti još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine bi troškovi rominga trebalo potpuno da nestanu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je za „Dnevni avaz“ rekao da je sporazum o tome skoro u celosti usaglašen i najavio njegovo potpisivanje u aprilu u Beogradu.

„Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više“, objasnio je Ljajić.
Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je ta „priča na nešto dužem štapu“.

„U izjavi podrške Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova rominga između našeg regiona i EU. Međutim, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između nas i EU“, rekao je Ljajić.

On je rekao i da do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji našim zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na Zapadni Balkan.

„Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osetiti građani na Zapadnom Balkanu“; pojasnio je potpredsednik Vlade Srbije.

Međutim, on je istakao da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine.
Potrošači će tada, kako je rekao, plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže.

Kao primer, Ljajić je naveo da su pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno 28,5 dinara (0,51 KM), a da u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minuti.

Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje, kako je objasnio, trenutno su oko 150 dinara po minuti.

„Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 posto se odnosi na Zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roming. Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku“, rekao je Ljajić.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine su krenule u postepeno snižavanje cena roming usluga. Cene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulisane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja.

„Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cenama rominga odnosi i na Zapadni Balkan nije uspela, pa smo imali situaciju da su naše cene poziva u romingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU“ precizirao je Ljajić, odgovarajući na pitanje o preskupim pozivima prema EU.