Ljajić obišao deonicu novoizgrađene biciklističke staze Novi Sad – Begeč

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je danas deo novoizgrađene biciklističke staze Novi Sad – Begeč koja predstavlja prvi ozbiljniji projekat u izgradnji biciklističke infrastrukture u Srbiji.

Budući da su do sada završeni radovi na deonici dužine šest kilometara, Ljajić je izrazio nadu da će biciklistička staza Novi Sad – Begeč, koja se prostire na 23 kilometra, biti završena bar u naredne dve godine.

Ministar je objasnio da se ova staza nalazi na ruti jednog od najpopularnijih evropskih biciklističkih koridora Euro Velo 6 koji se kroz Srbiju proteže uz Dunav i nosi naziv „ dunavska ruta“, i istakao da će zbog toga „ deo staze koji se gradi biti kičma biciklističkog saobraćaja u Srbiji u narednim godinama“.

,,Ono što je takođe veliki projekat, a zajedno radimo sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izradu biciklističke staze Beograd-Novi Sad. To će u velikoj meri povezati dva glavna turistička centra koja donose najviše prihoda državi kada govorimo o deviznom prilivu i privlačenju stranih turista”, zaključio je Ljajić.

Ljajić obišao deonicu novoizgrađene biciklističke staze Novi Sad – Begeč

Ljajić je dodao da kroz Srbiju prolaze dva od ukupno 14 međunarodnih biciklističkih koridora – Euro Velo 6 i Euro Velo 13, a da na ruti Euro Velo 11 koji takođe prolazi kroz našu zemlju, nije urađena signalizacija, tako da ovaj koridor još nije u funkciji po međunarodnim standardima.

Ljajić je ukazao da je ideja da se pored tog glavnog koridora, grade i lokalni biciklistički putevi koji bi turističke destinacije povezivali sa glavnom trasom koridora.

On je istakao da se radi o veoma ozbiljnoj vrsti turizma koja Evropi godišnje donosi 50 milijardi evra, da je Češka u protekle tri godine izdvojila 200 miliona evra u izgradnju biciklističkih staza, a da Mađarska ulaže 98 miliona evra za iste svrhe.

Rutom Euro Velo 6 kroz Srbiju godišnje prođe između 12 i 15 hiljada biciklista, što je, prema Ljajićevim rečima, jako malo ako poredimo druge deonice na ovom koridoru na kojima je godišnje između 250 i 300 hiljada biciklista.

Obilasku deonice biciklističke staze prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da je ovaj projekat, u dve faze, do sada koštao 95 miliona dinara.

Prvu fazu izgradnje finansiralo je, prema njegovim rečima, isključivo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 25 miliona dinara, dok su drugu fazu od 70 miliona, sa 40 miliona finansirali grad Novi Sad i resorno ministarstvo sa 30 miliona dinara.