Љајић: Изјава у Софији корак ка укидању роминга, пут неће бити ни једноставан, ни брз, ни лак

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће на Самиту ЕУ који се данас одржава у Софији бити потписана изјава лидера Европске уније са представницима земаља Западног Балкана, о подршци дигиталној агенди, што јесте корак у правцу договора Европске уније и земаља региона о укидању роминга, али и да тај процес неће бити ни једноставан, ни брз, ни лак.

У агенди би, објашњава Љајић за агенцију Бета, требало да буде наведена подршка снижавању роминга на Западном Балкану, као и ставка подршке процесу укидања роминга.

„Процес укидања роминга подразумева измену постојеће директиве ЕУ која подразумева укидање роминга само за чланице ЕУ, а треба имати у виду и интересе оператера. Због свега тога, јасно је да процес неће бити ни једноставан, ни брз ни лак, али и да је ово корак у правцу укидања роминга. Не би требало стварати нереална очекивања“, истакао је Љајић.

Министар је подсетио и да су Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија већ потписале споразум о снижавању цена роминга.